De som følger min blogg, har sett at jeg noen ganger har publisert hvor synlige kvinner er i finanspressen, definert som Aftenpostens økonomiseksjon, Dagens Næringsliv og Finansavisen. Jeg har tidligere publisert tellinger i de tre avisene i januar måned i årene 2007-2012 i fagtidsskriftet "Magma" (Econa) og her i min blogg (siste 1. og 2. februar) med oppslaget 1.2 ("Svikter finanspressen kvinnene?").
Hvordan er det i disse avisene i dag - på kvinnedagen?
Jeg gjorde i lunsjpausen en opptelling av avbildede, navngitte kvinner og menn i Finansavisen og Dagens Næringsliv. (Aftenposten ligger hjemme på stuebordet, så den er ikke med her). Her er resultatet, satt inn i grafen fra bloggen i begynnelsen av februar:
![]() |
Figuren viser tall for DN og Finansavisen gjennom januar måned 2007-2012 og dagens avis (8. mars): Andel kvinner av avbildede navngitte personer. |
Det ser ut som om Dagens Næringsliv virkelig har lagt seg i selen for å presentere kvinner i forskjellige roller og situasjoner i dag. Avisen skal ha all honnør for dette. I januar var det gjennomsnittlig 20 % kvinner avbildet i DN. På kvinnedagen er tallet nesten det dobbelte. Neppe tilfeldig. Må være resultatet av bevisst satsning.
I Finansavisen har redaksjonen gjort det motsatte. Man kan lure på om de har tenkt: "Vi kutter ut kvinnene i våre spalter i dag. Kvinnedagen er oppskrytt" (?). I januar i år var gjennomsnittlig kvinneandel i fotos 10,6 %. Finansavisen har klart det kunststykket på kvinnedagen bare å presentere 1 - én - kvinne. Det er Silje Ingeberg som er SEBs sjef for fremvoksende markeder i en artikkel om økonomien i Brazil og Kina. That's it. Ingen andre historier, ingenting om kvinner i næringslivet eller politikken.
DN moser konkurrenten i dag.
Ja, ja. Ha en fin kvinnedag. Hilsen en feminist.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar