søndag 29. august 2010

Ignorere en folkeavstemning?

(Foto: NTB/Scanpix)
Kan et kommunestyre la vær å følge folkets råd etter en folkeavstemning?
I Øvre Eiker har det vært avholdt en folkeavstemning om Darbu fortsatt skal hete Darbu, eller om det skal endres til Fiskum. Resultatet av avstemningen er at 53 % stemte for en endring, mens 47 % stemte mot.  Her er en artikkel som Drammens Tidende har om dette. Flertallet vil altså at poststedet skal hete 3322 Fiskum i framtida. Grei skuring.
Råd er demokratisk bindende også for kommunestyrer

I Norge overlater vi til valgte politikere til å ta avgjørelser i kommunestyret, fylkestinget eller Stortinget. En sjelden gang ønsker politikerne å få en avgjørelse fra folket direkte. Da arrangerer man folkeavstemning. Å kalle det "rådgivende" betyr bare at de som tar den formelle beslutningen, kommunestyret, følger rådet fra folket. En folkeavstemning er overordnet et kommunestyrebeslutning i slike tilfeller. I dette tilfellet har folket bestemt og folket vil ha Fiskum.
Spørsmålet er derfor: Kan kommunestyret velge å se bort fra at flertallet har bestemt dette? Det ser slik ut i følge DT lørdag. Noen av kommunepolitikerne synes at valgdeltakelsen var så liten (35 %) at de mener saken "kan diskuteres".
Historien i 1972 lærte oss dette
Da vil jeg minne om at i 1972 var det en viktig folkeavstemning i Norge der resultatet var nokså identisk med det vi nå har sett i Øvre Eiker. 53,5 prosent sa nei og 46, 5 prosent ja til EF.  Folkets råd ga dramatiske resultater den gang: Norge søkte ikke medlemskap OG regjeringen Trygve Bratteli gikk av (Lars Korvald tok over). alvorlig tok altså Bratteli rådet fra folket. En regjering eller et kommunestyre kan ikke si at valgdeltakelsen ikke var god nok til at de ikke vil ta hensyn til resultatet. For alt vi vet, og antakelig, er de som ikke deltok i avstemmingen, likegyldige. Valgdeltakelsen i 1972 var god, 79,2 %.
Konklusjon i Øvre Eiker: Politikere må følge folkets råd. Så enkelt er det. Gratulerer til dere som stemte Fiskum.
PS. For ordens skyld, jeg selv bor i Lier kommune, 43 km unna..

EDIT 21.10.10 Fiskum vant
Kommunestyret i Øvre Eiker vedtok i går kveld med 21 mot 20 stemmer at poststedet skal hete Fiskum. De som stemte for la vekt på at man MÅ følge folkeviljen når det har vært en folkeavstemning. De som stemte mot la vekt på at valgdeltakelsen var liten. De fleste partiene fristilte sine representanter. Gratulerer kommunestyret i Øvre Eiker for å havne på et fornuftig resultat! (Les dagens DT)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar