onsdag 5. oktober 2011

Trygve Hegnars rasistiske lederkommentar 3.10

(foto: pedromedeiros)
Redaktør Trygve Hegnar har sin daglige kommentar på side 2 i Finansavisen. Som oftest dreier den seg om ett eller annet i finansverden, på børsen eller økonomi og politikk. Ofte er disse kommentarene ganske presise og lærerike. Hegnar har god peiling på økonomi og tilhørende temaer. Finansavisen markedsfører seg slik: Ingen norsk avis dekker børsnyheter og finansbransjen tettere og bredere enn Finansavisen

Mandag 3. oktober derimot, dreier redaktørkommentaren om voldtekter i Oslo og andre byer, markedsført på side 1 med "Det er ikke trygt for kvinner i Oslo" og heading i selve spalten på side 2: "Voldtektsbølgen".

Hegnar bruker politiinspektør Hanne Rohde som kilde for å si at "Oslos kvinner har god grunn til å være redd for innvandrere". Grunnen er at de "fleste" overfallsvoldtektene er utført av innvandrere eller personer med innvandrerbakgrunn (som vel egentlig også er det samme som "innvandrere").

Hegnar etterlyser at "politiinspektør Hanne Rohde nok en gang bør fortelle politikere og allmenheten hvor problemet ligger". Altså at det er innvandrere som er så farlige. Hva skal man si om en stigmatisering av en folkegruppe på den måten Hegnar her gjør? Slik generalisering kaller jeg rasistisk, i og med at den skjærer alle innvandrere over én kam.

Det er meget alvorlig at det er en økning i antall overfallsvoldtekter på gata i Oslo og andre byer. Derom hersker det ingen tvil. Hegnar nevner imidlertid ikke at de fleste voldtekter i dag utføres av personer som den voldtatte kjenner, og de skjer "i heimen" - ikke overfallsvoldtekter som Hegnar peker på i sin kommentar. Det er antakelig store mørketall i denne forbindelse, fordi mange voldtekter ikke blir anmeldt. Gjerningsmennene avspeiler antakelig befolkningen generelt. Sånn sett er det mer utrygt for kvinner å være "i heimen", enn å gå på gata. Slik statistikktolking bærer galt avsted.

En økning av overfallsvoldtekter er trist. Det må settes inn tiltak for at de ikke skjer i det hele tatt.

Men kvinner må ikke bli så skremt at de kvier seg fra å bevege seg ute på gata. Det er i hvert fall ikke kvinnene som må endre adferd. Hegnar må slutte å skrive slik om dette som han gjorde 3.10. Problemer er der, men det er statistisk veldig liten sannsynlighet for å bli voldtatt.

Og så må  redaktør Trygve Hegnar avstå fra rasistiske innlegg om at "innvandrere er farlige". For det er de ikke. Men det finnes drittsekker blant dem også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar