torsdag 23. februar 2012

Publisere motbydelige filmopptak i Dagsrevyen?

På Dagsrevyen (kl. 1900) 22. februar ble det som en del av en reportasje om tibetansk nyttår, vist levende film av en tibetansk nonne som var i ferd med å ta livet av seg selv ved å selvbrenne seg i protest mot Kina. Først så vi henne stå i lys lue, og etterpå bilder av det brente liket. Innslaget varte vel 20 sekunder. 23 munker og nonner har gjort det samme det siste året. Dette er et tegn på desperasjon og et ønske om et fritt Tibet og religionsfrihet fra Kina. Styreleder i Den norske Tibet-komité, Olav Gunnar Ballo, mener det er skammelig at norske stortingspolitikere og Utenriksdepartementet ikke engasjerer seg i mye sterkere grad og har fokus på det som skjer i Tibet. Norge har stor oppmerksomhet rundt menneskerettigheter på verdensbasis, men når det gjelder Tibet, så virker det som at de lukker øynene, sier Ballo.

Spørsmål er så om NRK skal gå Tibet-komiteens ærend for å skape oppmerksomhet ved å vise disse motbydelige bildene, selv om motivet er viktig. Det ble ikke en gang advart mot sterke bilder. At jeg synes bildene er motbydelige, betyr ikke at jeg fordømmer dem som går til et slikt skritt. At Olav Gunnar Ballo antakelig har rett i at norske politikere ikke tenker mye på Tibets skjebne, betyr ikke at alle virkemidler kan tas i bruk for å skape oppmerksomhet.
Det diskuteres også i disse dager om det er riktig å publisere bilder av døde Utøyaungdommer. Her synes det å være overveiende enighet om at dette ikke bør skje. Det er mange hensyn å ta - og de blir tatt.

Men er det OK at barn får se en brennende nonne på Dagsrevyen? Ville det f. eks. vært OK å vise at en syrisk flyktning i Norge som stakk ut et øye i protest mot Syrias president Bashar al-Assad og at 14.000 opposisjonelle er arrestert og 12.400 har flyktet fra Syria (i flg. FN)? Eller at Dagsrevyen viste at en amerikansk tobarnsfar bosatt i Norge, hogg av seg en finger med øks i protest mot USAs fangeleir på Guantanamo som etter ti år fremdeles huser fanger som verken blir behandlet som krigsfanger eller kriminelle?

Neppe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar