torsdag 8. mars 2012

Dagens Næringsliv moser Finansavisen på kvinnedagen

Det er kvinnedagen i dag. Jeg lytter ofte til NRK P2 - Kulturkanalen. Der har de markert kvinnedagen på forskjellige måter i dag. I Ekko var det i morges innslag om bruk av kvinner som kilder i forskjellige media. NRK2 har som målsetning at kvinner skal brukes som kilder/intervjuobjekter i minst 40 %. Altså samme som kravet til kvinner i ASA-styrer. I "Radioselskapet" har de i dag utelukkende spilt kvinnelige artister som synger om kvinner.

De som følger min blogg, har sett at jeg noen ganger har publisert hvor synlige kvinner er i finanspressen, definert som Aftenpostens økonomiseksjon, Dagens Næringsliv og Finansavisen. Jeg har tidligere publisert tellinger i de tre avisene i januar måned i årene 2007-2012 i fagtidsskriftet "Magma" (Econa) og her i min blogg (siste 1. og 2. februar) med oppslaget 1.2 ("Svikter finanspressen kvinnene?").

Hvordan er det i disse avisene i dag - på kvinnedagen?

Jeg gjorde i lunsjpausen en opptelling av avbildede, navngitte kvinner og menn i Finansavisen og Dagens Næringsliv. (Aftenposten ligger hjemme på stuebordet, så den er ikke med her). Her er resultatet, satt inn i grafen fra bloggen i begynnelsen av februar:
Figuren viser tall for DN og Finansavisen gjennom januar måned 2007-2012 og dagens avis (8. mars): Andel kvinner av avbildede navngitte personer.
I Dagens Næringsliv er det 27 kvinner i bildene. Eksempler: Hilde C. Bjørnland gjestekommentar i økonomi, om Celine Middelfart som kan spare skatt ved å flytte til London (inkl. skatteekspert Kristine Ildstad i advokatfirmaet Thommesen), Fia Ingebrigtsen som har mistet all tillit til politiet (i fbm. Acta-saken og Fred A. Ingebrigtsen), hovedtillitsvalgt Susanne Finstad i Teletopia om overvåking av ansatte, Inga Marte Thorkildsen i oppslag om SV, direktør Kristina Landsverk i Mattilsynet, om gründer Saba Rasoli som åpner butikk etter påske, om at i oljeselskapet Wintershall Norge er nesten halvparten av de ansatte kvinner (fem av dem er avbildet i oppslaget),  oljedirektør Bente Nyland om realfag som viste veien til oljetoppen, om kjernefysiker Sunniva Rose som "mikser kjernefysikk og lippgloss", FN-direktør Amat Al-Alim Alsoswa om arabiske kvinner i "den arabiske vår", innlegg om likestilling av leder i Høyres Kvinneforum Julie Brodtkorb, Malin Kulset er intervjuet om hvilken bok hun har på nattbordet og på siste side gir SVs Gina Barstad svar på "fem kjappe" (hun var Audun Lysbakkens vara på Stortinget, nå student).

Det ser ut som om Dagens Næringsliv virkelig har lagt seg i selen for å presentere kvinner i forskjellige roller og situasjoner i dag. Avisen skal ha all honnør for dette. I januar var det gjennomsnittlig 20 % kvinner avbildet i DN. På kvinnedagen er tallet nesten det dobbelte. Neppe tilfeldig. Må være resultatet av bevisst satsning.

I Finansavisen har redaksjonen gjort det motsatte. Man kan lure på om de har tenkt: "Vi kutter ut kvinnene i våre spalter i dag. Kvinnedagen er oppskrytt" (?). I januar i år var gjennomsnittlig kvinneandel i fotos 10,6 %. Finansavisen har klart det kunststykket på kvinnedagen bare å presentere 1 - én - kvinne. Det er Silje Ingeberg som er SEBs sjef for fremvoksende markeder i en artikkel om økonomien i Brazil og Kina. That's it. Ingen andre historier, ingenting om kvinner i næringslivet eller politikken.

DN moser konkurrenten i dag.

Ja, ja. Ha en fin kvinnedag. Hilsen en feminist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar