fredag 8. oktober 2010

Dårlige tenner - barnemishandling eller omsorgssvikt?

(ill: Brad C Lawley Art)
Jeg følger Barneombudet på Twitter. I følge profilteksten på Twitter har Barneombud Reidar Hjermann som hovedoppgave å fremme barns interesser overfor det offentlige og private, og følge med i utviklingen av barns oppvekstkår. Dette støtter jeg selvsagt 100 %. Jeg synes Hjermann har tatt mange gode initiativ for å fremme barns interesser og sikkerhet.
I dag har Hjermann twitret om at norske tannleger må følge med og varsle dersom barns tenner ikke er tatt vare på, og kanskje dårlig skjøttede tenner er tegn på omsorgssvikt overfor barnet. Bra. President i Tannlegeforeningen skriver her at han tar barneombudets utfordring på alvor. Bra, det også.
Så da kan vi regne med at når det dukker opp et barn med veldig dårlige tenner hos en tannlege, vil barnevernet umiddelbart få en bekymringsmelding om dette. Og deretter vil mulig svikt i foreldrenes omsorg overfor barnet bli undersøkt nøye.
Neppe.
  • Er virkelig tannleger annerledes enn folk flest - som helst ikke vil bry seg med ubehageligheter i andres liv ?
  • Reagerer alltid lærere når barn aldri er i godt humør på skolen, eller at de oppfører seg annerledes og kanskje mer utagerende en før?
  • Reagerer vi hvis vi ser gjentatte foreldreoverhøvlinger av de samme nabobarna?
  • Reagerer vi alltid når vi ser en pappa som i kjøpesenteret napper et barn veldig hardt i armen av en eller annen grunn og ber det om å holde kjeft?
  • Reagerer vi alltid når noen gjør mot et barn noe som vi synes de ikke burde gjøre?  
Neppe.

"Christoffer ble bare åtte år. Han ble sviktet av alle" sto det i Dagbladet da dent tragiske historien om gutten i Vestfold som døde av mishandling over lang tid, ble fortalt. Dette forteller at det skal veldig mye til før noen reagerer på omsorgssvikt og mulig vold overfor barn. Det er bra at slike saker blir presentert i sin forferdelige bredde. Det er håp om at vi alle sammen lærer mer om hva som kan skje og hvorledes det skjer. Informasjon - og dermed kunnskaper - er antakelig det eneste som kan øke sannsynligheten for at et barns helvete blir oppdaget av utenforstående - deg og meg - før det er for sent.
Akkurat som kunnskaper om tannhelsa til et barn kan det. Slik at vi kan gjøre noe med det.

PS. Hvis du bytter ut "vi" med "jeg" i den punktvise listen over, blir den mer ubehagelig.

EDIT 2.6.11
Barneombudet twittrer i dag om artikkel i danske Politiken "Tandlæger afslører vold mod" børn 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar