fredag 15. oktober 2010

Harrystyrer

(foto: patenstyret.no)
Ansgar Gabrielsen var næringsminister som i 2002 bestemte at folkeaksjeselskaper (ASA) skal ha likevekt mellom kjønnene i styrene, dvs. minst 40 % kvinner. Ære være Gabrielsen for dette. ASAene fikk over 5 år på å tilpasse seg dette. I samme periode ble det vedtatt endringer i Finansloven som innebar at en del ASAer ble gjort om til ASer. Et AS har ikke krav til kjønnsballanse i styret, og dermed kunne noen selskaper - ganske mange forresten - lure seg unna kvotering i styret..
I Aftenposten 13.10 kan vi lese at det nå er halvparten så mange ASAer i Norge enn i 2002, 357 stk. 27 september, og at en tredjedel oppgir kvoteringsloven som årsak til omleggingen (Kilde: Institutt for samfunnsforskning). Å oppgi et slik begrunnelse er det nok noen av styrelederne som skjønner er spesiell, og de har sikkert da latt være. Derfor er det nok noen "mørketall" her. Andre årsaker kan for øvrig være enklere registreringsregler og lavere kostnader ved dette.

Hva skal man nå si? Jeg har tidligere sagt at styrene har lang tradisjon og erfaring med å finne menn, ikke kvinner. Vi snakker da om nettverk og kontakter. Menn som leter etter menn, finner ikke kvinner. Selskapene hadde over fem år på å rette på dette, men noen ga altså opp. Da kan man lure på kvalifikasjonene til styrene. Kanskje det er forretningsmuligheter i å lære styrene hvordan de kan finne kvinner? Eller kanskje ikke, fordi de VIL ikke ha kvinner med på laget. Harrystyrer, sier jeg da. 
Alle disse selskapene er per definisjon relativt store, siden de tidligere var ASAer. Og så klarer de ikke å organisere en leteaksjon for å finne to-tre kvinner som kan gå inn i styrene? Utrolig!
Vi kan altså konkludere med at endringer i lovverket gjorde at en del selskaper kunne endre selskapsform til ASer. Dette var en gavepakke til de styrene der det sitter menn som ikke vil ha kvinner inn i styrene. I 100 selskaper var det dette som var årsaken.
Et eksempel på selskap som gjorde en slik beslutning var i følge Aftenposten forvaltningsselskapet Norcap som har fem mannlige styremedlemmer i dag. De ville heller endre organisasjonsform enn å finne kvinner til ASA-styret: - Vi mener det er egnetheten til styremedlemmene, fremfor kjønn, som bør være avgjørende for styresammensetningen. I Norcap, som da hadde fire menn i styret, ville vært nødt til å ansette tre kvinnelige styremedlemmer. Alternativt måtte vi si opp flere velfungerende styremedlemmer og erstatte disse med minst to nye, kvinnelige styremedlemmer. Det var derfor mer formålstjenlig for oss å endre vår organisasjonsform, sier daglig leder Michael Mackrill i Norcap.
At det ikke er et kjempestort antall kvinner som har hatt styreerfaring er et resultat av tidligere tilstander som altså høyrepolitikeren Gabrielsen ønsket å gjøre noe med. Høyre har så vidt jeg skjønner, endret litt syn på dette og mener nå at kjønnskvotering er feil. FrP er på samme ståsted. På et fremtidig tidspunkt vil Norge nå en "kritisk masse" når det gjelder antall kvinner som er styremedlemmer. Da vil det bli enklere for Norcap og andre å finne slike, også kompetente.
Hvis de vil og tør da.

1 kommentar:

  1. Disse selskapsstyrene er ikke bare harry, de virker jo direkte lobotomerte! Kjønnsbalanse i alle ledd er jo pinadø et konkurransefortrinn, i hvert fall inntil likevekten er reell.

    Men jeg skulle forresten ønske at du hadde inkludert en liten "primer" om forskjellen på ASA og AS, for oss ikke-bedriftsøkonomer, enten i innledningen eller som en fotnote.
    ... eller som en lenke til Wikipedia-artikkelen om AS/ASA (takk for twittertips, Anne Bitsch)

    SvarSlett