tirsdag 1. november 2011

Holdninger mot vold


(foto: pedromedeiros)
Mye sies om et økende antall overfallsvoldtekter i hovedstaden, som lever opp til sitt kallenavn ”Tigerstaden”. Antakelig er det MANGE forhold som må endre seg for at dette skal bli bedre.
Det er ikke kvinner som har ansvar for at de voldtas (risikoadferd, klesdrakt). Og de fleste menn voldtar ikke, men det er noen menn som gjør det. Overgriperne er ikke synlige i hverdagen. Men de er blant oss. Voldtekt er et stort tema i nyhetsbildet, men kanskje ikke i miljøer der menn ferdes.
Hvis noen få menn har mange overfallsvoldtekter på samvittigheten (serievoldtektsmenn), er det å håpe at politiet klarer å identifisere og stoppe dem. Dette vil snu trenden på kort sikt.
På lang sikt må det mange andre tiltak som må til. Mer synlig politi i gatene, flere natteravnere, endrede skjenkeregler. Men viktigst er å endre holdninger til vold hos menn. En voldtekt er først og fremst en voldshandling, ikke en seksuell handling. Og vi skal ikke glemme at flertallet av voldtekter skjer innenfor hjemmets fire vegger.
Tiden er inne å legge inn ressurser i å endre menns holdninger til vold generelt. En idé vil være å aktivisere miljøer der menn og ungdom ferdes i samfunnet. Hvilke ”institusjoner” er det som har kontakt med menn, for eksempel skoler, organisasjoner, klubber? 
Jo flere debatter i alle miljøer om dette, jo bedre.  


PS. Her er Geir Olav Lisle sin blogg om samme tema

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar